Godaste baklavan đđđŒ
HĂ€r kommer ett underbart recept pĂ„ jugge-baklava som jag fick av en vĂ€n (hennes mammas recept). Fast jag la till en ingrediens. đđđŒ

Det hÀr behöver du:
2 Àgg
1 filodeg/degblad(bild kommer nedan)
3 kaffekoppar kokosflingor
6 kaffekoppar malda valnötter
1 kaffekopp solrosolja
1 kaffekopp socker
1 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
Solrosolja till att pensla
Ć erbet(sockervatten)
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
Med kaffekoppar menar jag en serbisk kaffekopp som ser ut sÄhÀr och Àr exakt 2 dl:

Har du ingen sÄdan kopp kan du rÀkna att 1 kopp ger 2 dl.
Jufka(filodegen/degbladen) jag anvÀnder:

SÄhÀr gör du:
1. SÀtt ugnen pÄ 250 grader. Och smörj en djup ugnsplÄt med olja(den svarta stora man brukar fÄ med till ugnar).
2. Vispa Àggen skummigt.
3. Mal eller mixa valnötter i en matbredare. Gör samma med kokosflingorna och rör ner allt i Àggen med handen eller en sked.
4. TillsÀtt sirap, olja, socker och bakpulver. Blanda med handen till en jÀmn smet. Smeten ska vara som till chokladbollar. Blir den för lös, tillsÀtt mer valnötter. Blir den för hÄrd, tillsÀtt 1 till Àgg.
5. Ăppna filodegen(jufkan) sĂ„ att du har lĂ„ngsidan mot dig.

6. Pensla med olja över hela(det behöver inte vara exakt, men lite hÀr och var).
7. LÀgg ca 1cm breda och 1cm tjocka lÀngder av smet pÄ degbladet.

8. Rulla ihop ett blad och lÀgg pÄ plÄt.

Gör sÄhÀr med varje degblad tills det Àr slut.
9. NÀr du Àr klar och allt Àr pÄ plÄten, pensla över alla med olja.

10. SÀnk ugnen till 150 grader och baka i ugn till dem blir gyllenbruna bÄde över och lite under.
11. Ta en kastrull och hÀll i vattnet och sockret som Àr till ƥerbet.
12. Blanda om och lÄt koka i ca 10 min pÄ hög vÀrme. Efter 10 min sÀnker du till 4-5:an.
13. NÀr allt Àr klart tar du en sked och börjar hÀlla över lite i taget pÄ baklavan tills all ƥerbet Àr slut. (Gör du det med en slev eller annat större sÄ kan den svÀlla upp och bli för mjuk).

14. LÄt svalna och stÀll in i kylen över natten.
15. PĂ„ morgonen kan du vĂ€nda pĂ„ dem i plĂ„ten för att dem ska bli saftiga pĂ„ alla sidor om du vill(jag sjĂ€lv brukar inte göra det eftersom att jag brukar anvĂ€nda 2 liter vatten och 2 kg socker. VĂ„r familj Ă€lskar att dem Ă€r jĂ€ttesaftiga pĂ„ insidan och under och lite krispiga uppe). đ
16. Klara att skÀras och serveras nÀr dem kallnat. GÀrna med ett glas vatten eftersom att baklava Àr en vÀldigt söt rÀtt.
â€ïž